Velikonoční bochánky "Hot cross buns"
Hot cross buns (tedy bochánky označené křížem) jsou tradičním sladkým anglosaským velikonočním pečivem doloženým už od 16./17. stol., i když v Řecku se pečivo značilo křížem už v 6. stol. n.l. Podobají se našim mazancům ale velikostí spíš připomínají staročeské buchty.
Podle legend si je lidé zavěsili na Velký pátek ve svých domácnostech a uchovávali je po celý rok - když bylo třeba, kousek se ulomil, smíchal s vodou a podával jako lék. Protože je na nich znamení kříže, lidé věřili pověrám, že toto pečivo z Velkého pátku je ochranou před zlými duchy pro domácnost, nebo na cestách a brali si je s sebou.
Podle výnosu anglické královny Alžběty I (1592) bylo zakázáno péct a prodávat toto pečivo jindy než na Velký pátek, na Vánoce a při pohřbu. Byl-li někdo přistižen, že výnos porušuje, musel své pečivo dát chudým.
Traduje se, že lidé, kteří se spolu podělí o bochánek budou mít pevné přátelství a štěstí po celý následujíc rok.
Recept na cca 20 kousků:
Potřebujeme
- 500 g hladké mouky 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
- 1 lžička soli
- 75 g třtinového cukru
- 1 lžička mixed spice (tj. směs skořice, nového koření, hřebíčku, koriandru, zázvoru a muškátového oříšku a muškátového květu - lze nahradit např. Aladinovým kořením do kávy od Sonnentoru nebo jen skořicí)
- 50 g másla, pokrájeného + na vymazání
- 7g sáček instantního droždí
- 140 g sušeného ovoce (rozinky, pomerančová kůra, místo části může být i oloupané a nakrájené jablko)
- 300 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 vejce
Na kříže 3 lžíce hladké mouky a voda
Na potření 3 lžíce zlatého sirupu (golden syrup), nebo medu nebo meruňkové marmelády
4. Vložte do olejem vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte v teple kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem. Po hodině kynutí přidejte sušené ovoce a nechte znovu přikryté kynout další hodinu.
7. Smíchejte 75g mouky s pěti lžicemi vody, vytvořte spíše hustší pastu. Směs dejte do sáčku s ustřihnutým rohem a každý bochánek ozdobte křížem.
8. Pečte dozlatova asi 18 minut.
9. Po vyndání z trouby ještě teplé potírejte rozehřátou marmeládou nebo sirupem.
Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené, potřené máslem s šálkem čaje.
Photo: Manny NB on Unsplash